‘Mijn geheime smaakmaker? Eendenlever!’

Vincent

Florent is het restaurant in Utrecht centrum waar een jong & creatief team dagelijks de lekkerste smaken serveert. Benieuwd wie jouw gerechten maken en wie je aan tafel kan verwachten? We stellen onszelf graag even voor.


 

Wie: Vincent den Ouden
Gastheer & Assistent-bedrijfsleider
Werkzaam sinds oktober 2017

 

Hoe ging je van start in de horeca?
Dat was bij Van der Valk. Ik was een jaar of 15. Het was geen bewuste keuze. Alle jongeren in mijn omgeving werkte daar om bij te verdienen. Ik was luikloper. Dan breng je de gerechten naar tafel, maar ik heb geen bord leren vasthouden. Ik liep met grote plateaus.
Na mijn schooltijd heb ik lange tijd bij een bank gewerkt. Ik ben pas 4 jaar geleden serieus in de horeca begonnen via een horeca uitzendbureau. Ik kwam iedere dag ergens anders en zo kon ik het vak verkennen voor en achter de schermen zoals logistiek, partijen lopen en de bar draaien. Ik had leuke collega’s en ik vond het interessant.

Hoe ben je bij Florent terecht gekomen?
Ik heb samen met Jaap (bedrijfsleider Florent) bij Speck in Utrecht gewerkt.

Wat betekent Florent voor jou?
Kwaliteit! Dit is het eerste bedrijf waar ik alle gerechten boeiend vind. De verhouding prijs/kwaliteit vind ik ook heel sterk. We zijn niet veel duurder dan heel veel gemiddelde restaurants in de stad waar het service niveau veel lager ligt.

Foto door: Sjaak Ramakers

Waardoor raak jij gemotiveerd of geïnspireerd?
Als een collega een mindere dag heeft, loop je een stap harder. En als de bediening aan tafel staat, neemt de kok de jassen van gasten aan. Samen de avond maken en blind op elkaar vertrouwen. De broederschap binnen het team vind ik echt heel mooi. En samen naborrelen vind ik ook mooi.

Wat is jouw favoriete wijn/spijs combinatie bij Florent?
Nou, ik zou de avond beginnen met een glas Cava en een paar oesters en eindigen met een kaasplankje en een glas Pineau des Charentes. De Pineau heb ik geïntroduceerd bij Florent. Het is een versterkte wijn uit de Cognac regio. Tijdens het gisten wordt er Cognac toegevoegd. Een heerlijke zuivere drank met tonen van Cognac, maar ook van perzik. Pineau in combinatie met de blauwschimmelkaas Shropshire is perfect.

Wat is je grootste ergernis?
Kleding strijken. Bij Florent werken we in onze eigen kleding, dus draag ik het liefst mooie overhemden. Maar dat strijken … wat een gedoe.

Wat is de beste uitvinding in de keuken?
De glazenspoelmachine. Dat is vooral voor mijn eigen rust tijdens de avond. Gelukkig kom ik niet uit de tijd dat je glazen met de hand moest spoelen en poleren (oppoetsen). Ik walg al bij de gedachten.

Foto door: Sjaak Ramakers

Wat is je geheime smaakmaker?
Dat is makkelijk: eendenlever. Ik adviseer het gasten altijd extra te bestellen bij de steak tartare en de côte de boeuf. Ik pleit voor een dessert met gebakken eendenlever en wentelteefjes van Fries suikerbrood met een saus van Pineau de Charentes. Dat zou fantastisch zijn.

Aan welk gerecht heb je een speciale herinnering?
Ik denk dan aan de tiramisu van mijn moeder. Ze maakt voor de feestdagen  altijd een mega grote schaal voor meerdere dagen, maar mijn broer en ik gingen als kind nooit van tafel voordat de schaal leeg was. Afgelopen kerst deden we dat trouwens ook nog.

Wat is je favoriete drank?
Wijn! Bijvoorbeeld onze Chileense Gewürtztraminer.

Waar droom je van?
Een eigen restaurant. Dat hoeft allemaal niet biologisch, vegetarisch en heel duurzaam. Gewoon lekker.

Welke zaak zou je hier willen noemen?
Met mijn vrienden kom ik graag in Café De Flater. San Siro vind ik een mooi restaurant. Daar heb ik een keer heerlijk eendenlever gegeten.

Benieuwd geworden naar Vincent's service? Reserveer hier een tafel bij Restaurant Florent in het centrum van Utrecht.

Interview: Dorien Verbeek


Kom je gezellig tafelen?

Je vindt ons op struikelafstand van Utrecht Centraal in de schaduw van de beroemde Domkerk aan het Visschersplein.