‘Florent? Dat is f*cking goed eten in een informele sfeer.’

Michelle

Florent is het restaurant in Utrecht centrum waar een jong & creatief team dagelijks de lekkerste smaken serveert. Benieuwd wie jouw gerechten maken en wie je aan tafel kan verwachten? We stellen onszelf graag even voor.

Wie: Michelle de Wijs

Bediening

Hoe ging van je start in de horeca?

Ik was net 18 jaar oud toen ik aan de slag ging bij Restaurant West. Ik had nog nooit in de horeca gewerkt en ik wist dus letterlijk niets. Mijn bedrijfsleider daar was Dorien Verbeek: zij heeft mij alles geleerd. Zoals het zetten van cappuccino’s, met zo’n enórme kraag melkschuim erop. Toen gold nog: hoe hoger, hoe beter. Daarna heb ik overal en nergens gewerkt binnen de Utrechtse horeca. Bij ‘T Oude Pothuys en als bedrijfsleider bij Badhu. Ook bij Badhu kwam ik dankzij Dorien. Uiteindelijk besloot ik om voor mezelf te beginnen, en sindsdien werk ik als ZZP’er voor restaurants en doe ik veel festivalwerk. Deze zomer werk ik op 19 verschillende festivals als barhoofd, runner en opbouwer. Een festival is keihard en vooral heel lang werken, maar wel écht helemaal mijn ding.


Hoe ben je bij Florent terecht gekomen?

Ik had gesolliciteerd bij Restaurant Blauw, maar daar hadden ze net nieuwe mensen aangenomen. Jammer, dacht ik; maar ze hadden m’n gegevens al wel vast doorgestuurd naar Florent want daar zochten ze nog wel mensen. En drie keer raden we ik daar weer tegenkwam … Dorien!


Wat betekent Florent voor jou?

F*cking goed eten in een informele sfeer. Florent is een van de eerste restaurants waar ik écht de tijd heb om contact te maken met de gast. Het is allemaal zo fijn en relaxt. Volgens mij is dat ook wat gasten waarderen aan Florent. Ik merk vaak dat gasten denken dat wij heel formeel zijn, maar dat ze het een verademing vinden als blijkt dat we ook heel informeel kunnen zijn.

Michelle

Waardoor raak jij gemotiveerd of geïnspireerd?

Als je elkaar helpt zonder er om te hoeven vragen. Dus als ik even superdruk ben en het overzicht begin kwijt te raken, er op dat moment collega’s helpen. Te gek! Daar kan ik echt van genieten.

Wat is jouw favoriete wijn/spijs combinatie bij Florent?

Riesling en Oesters. Ik kan echt oneindig veel oesters eten. Maar een goeie kaasplank met Pedro Ximénez vind ik ook te gek. Ik ben niet echt een zoetekauw, maar PX kan ik wel waarderen. Mijn lievelingskaas? Époisses! Elke week haal ik een stuk bij Kazerij Stalenhoef op de Twijnstraat.

Wat is je grootste ergernis in de horeca?

Dat sommige gasten toch nog best denigrerend kunnen doen over mijn werk. Alsof ik een dom serveerstertje ben.Maar dat zijn vaak wel dezelfde gasten die ook verwachten dat ik antwoord heb op ál hun vragen over de bereidingen van het eten, de naam van de wijnmaker, de herkomst van de koffie, etc. etc.

Wat is de beste uitvinding in de keuken?

Glazenspoeler! Dat scheelt zoveel werk op een avond. Alleen bierglazen blijven veel werk. Dat klusje heb ik zo vaak moeten doen bij ‘t Pothuys: eerst door de soda, afspoelen, door de vaatwasser, goed afdrogen, goed spoelen. En dat elke week weer.

Wat is je geheime smaakmaker?

Sambal! Ik eet echt overal sambal bij. Laatst heb ik geteld hoeveel soorten ik in huis heb: 17! Surinaamse sambal met Madame Jeanette vind ik heerlijk, maar als ik ergens een zelfgemaakte zie staan neem ik ‘m ook mee. Lekker op een broodje pindakaas met banaan.

Michelle

Aan welk gerecht heb je een speciale herinnering?

Mijn vader en moeder kunnen heel goed koken, dus ik ben best wel verwend. We aten thuis nooit een AVG’tje. Maar mijn moeder eet geen vis, waardoor wij dat ook niet aten. Dus als we op vakantie uit eten gingen bestelde ik altijd vis. Het liefst een hele vis, die je zelf nog moet ontleden. Zelf kook ik trouwens bijna nooit.

Wat is je favoriete drank?

Champagne! Goeie droge champagne. Het is jammer dat het zo duur is, dus ik drink het alleen op bijzondere momenten. Maar rode Port vind ik ook lekker. Of Cognac. En Bloody Mary’s; fantastisch! Met lekker veel tabasco erin.

Waar droom je van?

Ik wil zeker in de horeca blijven werken, maar hoef niet persé een eigen restaurant. Een goed lopend eigen bedrijf in festivalwerk, in de productie of met een foodtruck lijkt me wel wat.

Welke zaak zou je hier willen noemen?

Café De Zaak (Red. Hier vindt ook het interview plaats)! Dan haal ik een broodje mortadella bij Bigoli, en als ik binnenloop bij De Zaak staan ze in principe al een koffie verkeerd te zetten.

Benieuwd geworden naar Michelle’s informele service? Reserveer hier een tafel bij Restaurant Florent in het centrum van Utrecht.

Interview: Michiel Camp


Ontvang onze nieuwste gerechten en culinaire verdiepingen rechtstreeks in je inbox.

100% spamvrij. We sturen alleen mails als we echt iets te vertellen hebben.

kolibrie florent beeld