‘Mijn vader heeft me wel geleerd dat een goed product écht het verschil kan maken.’

Helene

Florent is het restaurant in Utrecht centrum waar een jong & creatief team dagelijks de lekkerste smaken serveert. Benieuwd wie jouw gerechten maken en wie je aan tafel kan verwachten? We stellen onszelf graag even voor.

Wie:

Hélêne Hinskens

Bediening

Werkzaam sinds november 2018

Hoe ging je van start in de horeca?

Mijn vader heeft jarenlang een hotel en restaurant gehad op het Vrijthof in Maastricht, waar ik vandaan kom. Als klein meisje hielp ik hem al met alles klaar zetten voor het ontbijt. Dan deed ik alsof ik een eigen kassa had en de gasten bij mij moesten betalen. Vanaf m’n vijftiende ging ik werken in de bediening. Drie jaar lang heb ik fulltime gewerkt in een brasserie in een oude legerkazerne midden in het centrum van Maastricht. Toen ik in september naar Utrecht verhuisde wilde ik ook in de horeca werken, maar dan wel een niveau hoger.


Hoe ben je bij Florent terecht gekomen?

Via Facebook. Ik zag een vacature voorbijkomen voor bediening en besloot direct langs Florent te fietsen. Wat dat betreft ben ik niet van het bellen of mailen: ik ga liever

persoonlijk langs. Dat je veel direct contact hebt vind ik ook het leukst aan werken in de

horeca. Ik zit niet bij een studentenvereniging, maar dankzij mijn werk leer ik toch heel veel mensen in de stad kennen.

Wat betekent Florent voor jou?

Op hoog niveau eten, maar dan wel in een hele relaxte sfeer. Mijn collega’s hebben dat ook allemaal vast al gezegd: maar het is wel echt zo. Bij Florent probeer ik het beste te geven wat ik kan, maar wel op mijn eigen losse manier. Dat relaxte blijkt bijvoorbeeld alleen al uit onze bedrijfskleding: die hebben we niet! We lopen in onze eigen kleding; wat ik superfijn vind. Daardoor voel ik me gelijkwaardig met de gast. Alsof ik ze persoonlijk die avond ga verwennen. Misschien nemen gasten je serieuzer wanneer je in bedrijfskleding loopt: maar met mijn Limburgse-accent neemt sowieso niemand mij serieus in deze stad.

Helene

Waardoor raak jij gemotiveerd of geïnspireerd?

Ik vind het heel tof dat iedereen die bij Florent werkt écht passie heeft voor het vak. We zijn een jong team waar iedereen zijn best doet en elkaar uitdaagt steeds beter te worden. Ik houd ervan om uitgedaagd te worden.

Wat is jouw favoriete wijn/spijs combinatie bij Florent?

Cava & Oesters! Dat is toch wel de lekkerste combinatie om de avond mee te beginnen. En als afsluiter een grote kaasplank met Pineau des Charentes.

Wat is je grootste ergernis in de horeca?

Ohjee, wat niet?

Gasten die te laat komen.

Of als ze binnenkomen in joggingbroek.

Gasten die op hun telefoon zitten als ik praat.

Wanneer je een groep loopt en niemand weet meer wat ze besteld hebben.

Of als je de hele avond dezelfde afspeellijst hoort.

… Nu lijkt het net alsof ik niets leuk vind, maar dat vind ik wel hoor!

Wat is de beste uitvinding in de horeca?

Het dienblad. Het lijkt iets heel simpels, maar er is echt goed over nagedacht en het doet z’n werk al-tijd goed.

Wat is je geheime smaakmaker?

Ik heb niet echt een geheime smaakmaker. Maar mijn vader heeft me wel geleerd dat een goed product écht het verschil kan maken. Hij zal nooit een stuk vlees bij de supermarkt kopen, maar altijd bij de slager.

Helene

Aan welk gerecht heb je een speciale herinnering?

Oma’s Zoervleisj natuurlijk! Ik denk dat iedereen uit Limburg op deze vraag hun oma’s zuurvlees als antwoord geeft. Want alle oma’s in Limburg kunnen dit als de beste maken. Maar tijdens een vakantie op de Galapagos-eilanden heb ik de lekkerste vis ooit op. ’s Middags zaten we op een vissersboot en ving onze gids een hele grote vis. Toen we ’s avonds door het dorp liepen zagen we hem die vis bereiden op een BBQ en kregen we een stuk. Door de beleving van het zelf vangen smaakte het 10x lekkerder dan normaal.

Wat is je favoriete drank?

Wijn. Wit, rood of rosé … Ik heb eigenlijk geen voorkeur. Alhoewel ik van die héle volle, romige en hout gelagerde Chardonnays moeilijk lekker vind.

Waar droom je van?

Ik wil een tijdje in het buitenland gaan wonen, het liefst in een Spaanstalig land in Zuid-Amerika. Ik spreek al een beetje Spaans maar zou dat graag perfect kunnen. Een droombaan heb ik nog niet. Ik vind journalistiek interessant; dus hoofdredacteur van de NRC zou te gek zijn. Maar sociologie is ook heel boeiend.

Welke zaak zou je hier willen noemen?

Bigoli! Ik ben nog niet in veel restaurants geweest hier in Utrecht, maar bij Bigoli haal ik bijna iedere week een broodje. Ze hebben super veel keuze; maar toch neem ik iedere keer het broodje met Taleggio kaas en rode pesto.

Benieuwd geworden naar Hélêne’s relaxte service? Reserveer hier een tafel bij Restaurant Florent in het centrum van Utrecht.

Interview: Michiel Camp


Ontvang onze nieuwste gerechten en culinaire verdiepingen rechtstreeks in je inbox.

100% spamvrij. We sturen alleen mails als we echt iets te vertellen hebben.

kolibrie florent beeld