Recept: Kroket van Brugse Blomme van Restaurant Florent

13 maart 2019

Kroket van Brugse Blomme

Hét recept voor vegetarische kroketten van onze chefs

Bij Florent zijn we gék op kroketten. Niet alleen ’s nachts ná werk bij de borrel, maar vooral tijdens het diner. Want wat is er nou lekkerder dan de maaltijd te beginnen met een warme krokante kroket met een smeuïge ragout? Dankzij onze liefde voor de kroket hebben er al heel wat verschillende smaken op onze menukaart gestaan: van een mosselkroket tot een kroket met Confit de canard. Dit seizoen hebben we ze gevuld met Brugse Blomme: een zacht Belgisch kaasje met lekker wat pit.

Onze chef’s delen graag hun recept voor de perfecte kaaskroket. Maak de kroketten net zoals wij doen niet té groot en serveer ze met een frisse salade: dan zijn ze precies goed om als voorgerecht te serveren.

Schuif je liever direct aan om te kunnen genieten van deze kroketjes? Reserveer dan je tafel hier.

Florent, kroketten
Kroketten van Brugse Blomme met een frisse salade.

De ingrediënten
Recept voor 8 a 10 kroketten
Ingrediënten:
100 gram Brugse Blomme
260 gram groente bouillon
80 gram bloem + bloem voor paneerlaag
1 ei + eiwit voor paneerlaag
70 gram boter
2 blaadjes gelatine (óf een vegetarische vervanger zoals agar agar)
1 theelepel mosterd
¼ bos lavas
¼ bos bladpeterselie
Paneermeel of panco (Japans broodkruim)
Peper
Zout
Citroensap

Receptuur
Week de gelatine in koud water.
Smelt de boter in een pan.
Voeg hier de bloem aan toe en maak een roux.
Als de roux gaar is voeg dan de bouillon toe en breng hem op laag vuur al roerend aan de kook.
Wanneer het mengsel, de salpicon, dik begint te worden voeg je de uitgeknepen gelatine toe.
Snijdt de kaas in kleine blokjes en voeg toe aan de salpicon.
Blijf roeren tot de kaas gesmolten is.
Haal de pan van het vuur en roer het ei erdoor.
Breng op smaak met peper, zout, citroensap, mosterd en de gehakte kruiden.
Laat de salpicon opstijven in de koelkast.
Maak balletjes van 50 gram en rol een balletje tussen je handen in kroketvorm.
Rol de kroketten door de bloem en leg ze op een bord terug in de koelkast.
Vul een bakje met eiwit en een bak met paneermeel.
Rol de kroket eerst goed door het eiwit.
Rol ze daarna door het paneermeel.
Haal de kroketten nogmaals door het eiwit en de paneermeel.
Frituur de kroketjes op 170 graden voor 2 a 3 minuten.
Blijf bij de frituur staan tijdens het frituren: de kroketten kunnen springen!

Veel succes!