Oesters, Cava en Gin Tonic bij Restaurant Florent Utrecht

Florent entree en exterieur

Het perfecte begin van je diner bij Florent

Over weinig natuurproducten zijn de meningen zo verdeeld als over oesters. Wij van Restaurant Florent in Utrecht zijn er in ieder geval gek op. Voor ons is er geen beter begin van de avond dan een bord vol zalig ziltige oesters. En daar hoort natuurlijk een mooi aperitief bij, waarbij we graag een aanbeveling doen.

Cava met oesters: een vertrouwde klassieker
De combinatie van oesters met een bruisend glas Champagne of Cava is zo oud als de weg naar Rome. Dit ligt aan de smaken die naadloos op elkaar aansluiten. Oesters hebben een verfijnde structuur met een uitgesproken ziltige smaak. Dit komt door het ‘merroir’: je proeft de smaak van de zeebodem waarop ze groeien terug in de oester. Oesters zijn zeer delicaat en daarom heb je een verfijnde wijn nodig die niet over de smaak van de oesters heen beukt. Wijnen met een mineralige en hoge zuurgraad sluiten daarom perfect aan bij oesters. Zoals Cava! De belletjes van de wijn verrijken de ietwat metalige smaak van de oester en zorgen voor een fris en smakelijk geheel.

Welke oester serveert ons restaurant in Utrecht?
In ons restaurant in Utrecht serveren we ‘Fine de Claire’ oesters van oesterkwekerij David Hervé. De oesters komen uit Saint-Just-Luzac, een gebied tussen Nantes en Bordeaux in. Het is de grootste oester producerende regio ter wereld. De inwoners hier hebben zich volledig gericht op het kweken van oesters waardoor de kwaliteit en expertise enorm hoog ligt.

De Fine de Claire is de meest beroemde oester uit deze regio. Dit lekkere oestertje is echt een oester die geschikt is voor mensen die voor het eerst een oester eten. Hij is namelijk lekker zilt, zoet en niet zo vlezig. Claires komen van de Franse Atlantische kust en worden na drie jaar in zee verplaatst naar voormalige zoutpannen of kunstmatige bassins – de Claires. David Hervé ‘rijpt’ de oesters minimaal een maand in een Claire. Hier krijgt hij z’n specifieke smaak door het getij en door het fytoplankton die voorkomt in de Claire.

Bij Florent serveren we de oesters klassiek: met citroen, een gesnipperde sjalot in rode wijn azijn, vers gemalen zwarte peper en Tabasco naar smaak.

Welke Cava serveert restaurant Florent?
Onze Cava komt van het wijnhuis Arte Latino uit het Spaanse Catalonië. De Cava wordt gemaakt volgens de traditionele methode, net zoals Champagne. Dit wil zeggen dat de Cava op twee momenten alcoholisch vergist. Bij de eerste vergisting zetten de suikers in de druif om naar alcohol. Aan deze basiswijn wordt vervolgens suiker en gist toegevoegd, liqueur de tirage genoemd, en afgesloten met een kroonkurk. De flessen worden horizontaal bewaard en ondergaan een tweede alcoholische gisting. Tijdens dit proces ontstaat een prachtige verfijnde en droge bubbel.

champagne, koeler

Ook perfect bij oesters: Gin & Tonic!
Een mooi bord met oesters op tafel en een bruisend glas Cava zorgt voor een feestelijk begin van je avond. Maar de Spanjaarden maken nog iets wat minstens zo lekker is bij oesters: Gin!

We weten allemaal dat Gin oorspronkelijk uit Engeland komt, maar de Spanjaarden kunnen er ook wat van. Dat bewijzen ze met hun ‘Gin Mare Mediterranean’. Met ingrediënten zoals basilicum, arbequina olijven, tijm en rozemarijn waan je je na één slok direct aan de mediterrane. Ook gebruiken ze citroenen en sinaasappels die eerst een jaar in alcohol zijn gelegd voordat ze gedistilleerd worden. Hierdoor heeft de gin diepe citrustonen.

Bij Florent hebben we de perfecte tonic-match gevonden voor bij deze gin: Fever-Tree Mediterranean Tonic. Deze delicate en bloemachtige tonic heeft, net als de gin, smaken van rozemarijn en tijm. Wij serveren de Gin Tonic in een groot glas met veel ijs, een takje rozemarijn en een schijfje citroen. Deze koude, delicate, kruidige en bruisende Gin Tonic is een perfecte begeleider van een oester met een drupje citroen.

Niet helemaal overtuigd van deze Gin & Tonic combinatie? We serveren ook de klassieke combinatie van Hendrick’s Gin met vlierbloesem tonic, en een spannende combinatie van spicy Ophir Gin met ginger ale. Heerlijk met een schijfje verse gember.

Speciale aanbieding: Oesters & Cremant voor €21,50

Omdat oesters met Cava wat ons betreft de perfecte combinatie is, hebben we een mooie betaalbare aanbieding voor onze gasten. Een glas Cava met drie oesters voor €21,50. Extra oesters zijn uiteraard los te bestellen; of je doet gewoon nog een ronde Cava & oesters.

Reserveer hier voor Restaurant Florent:
Je verzekert jezelf van een mooie tafel bij ons door te reserveren via onze site, of te bellen naar 030 - 233 3008. Je mag bij de reservering aangeven dat je zin hebt in Cava met oesters, maar we zullen je er ook aan helpen herinneren op de avond zelf.

gasten, tafel, eten


Kom je gezellig tafelen?

Je vindt ons op struikelafstand van Utrecht Centraal in de schaduw van de beroemde Domkerk aan het Visschersplein.