Maak thuis de lekkerste macarons met hulp van Chef Mcadoo

macarons

We missen onze gasten iedere dag een beetje meer. Mis jij Florent ook? Dan hebben we iets leuks waarmee je de smaken van de Franse bistro naar je eigen keuken brengt. Chef Mcadoo laat je met liefde zien hoe hij macarons klaarmaakt.

 

Wat zijn macarons?

Macarons zijn zoete, luchtige, ronde amandelkoekjes die aan elkaar geplakt zijn met een heerlijke botercrème. Ze zijn er in verschillende kleuren en smaken en komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Pierre Desfontaines was degene die in 1930 macarons introduceerde in de patisserie in Parijs die hij van zijn opa had geërfd.

 

Wat heb je nodig?

Voor 24 macarons heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Poedersuiker (150 gram)
- Kristalsuiker (300 gram)
- Amandelpoeder (150 gram)
- Eiwit (110 gram)
- Boter (300 gram)
- Vanillestokje
- Thermometer

 

Hoe maak je macarons?

Verwarm de oven voor op 140 graden Celcius. Zeef de amandelpoeder en poedersuiker en meng er met een spatel 50 gram eiwit door. Zodra er een egale bal overblijft, zet je het weg in de kom.

 

Meng 37 gram water met 150 gram kristalsuiker en verwarm dit naar 118 graden Celcius. Doe het overgebleven eiwit in de keukenmachine en klopt dit op. Schep intussen, indien gewenst, een eetlepel kleurstof door je amandelmengsel. Wij gebruiken een gouden kleur, maar jij kunt natuurlijk helemaal los gaan met de kleuren van de Franse vlag of Florent-roze.

 

Als de karamel 118 graden Celcius is en het eiwit lekker luchtig is opgeklopt, haal je de karamel van het vuur en giet je het heel voorzichtig bij de eiwit. Laat de keukenmachine draaien. Klop het mengsel tot de merengue op kamertemperatuur en stijf is. Spatel de merengue beetje bij beetje luchtig door het amandelmengsel.

 

Doe het mengsel in een spuitzak, daarmee kun je op een bakplaat met bakpapier de macarons spuiten. Maak hierin een draaibeweging, zodat er geen puntje op de bovenkant komt.

 

Dan maak je de botercrème. Doe 300 gram boter in de keukenmachine en klop het met de helft van de overgebleven suiker luchtig. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met een keukenmes. Doe het merg bij de boter in de keukenmachine en meng het goed door. Voeg beetje bij beetje de rest van de suiker toe. Zodra de massa luchtig is geslagen, stop je het in een spuitzak. Deze leg je koud in de koelkast tot gebruik.

 

Als de oven op temperatuur is, zet dan de wind uit als je die optie hebt en zet de macarons op de bakplaat 10 minuten in de oven. Doe na 10 minuten de oven even open om de hete lucht te laten ontsnappen en laat de macarons nog 7 minuten bakken.

 

Haal de macarons uit de oven en laat ze eventjes afkoelen. Door ze zachtjes te draaien, kun je ze losmaken van het bakpapier zonder dat ze stukgaan. Met de spuitzak kun je de vulling op de platte kant spuiten en de macarons op elkaar drukken.

 

Bon appetit!

 


 

Wil je begeleiding van chef Mcadoo bij de bereiding? Bekijk dan de video op onze Facebookpagina.


Kom je gezellig tafelen?

Je vindt ons op struikelafstand van Utrecht Centraal in de schaduw van de beroemde Domkerk aan het Visschersplein.