Franse keuken met een twist

Wij zijn gek op de Franse keuken. Al onze gerechten behoren dan ook tot de Franse cuisine, maar met een eigenwijze twist. Van een malse côte de boeuf en traditionele steak tartaar tot een rijkelijk gevulde bouillabaisse en romige kaaskroketten. Onze chefs zorgen ieder seizoen voor een nieuw menu vol verrassende smaakcombinaties die aansluiten bij de klassiek Franse keuken.

Uitleg: de Franse keuken

Maar wat houdt die Franse keuken precies in? We kennen allemaal de croque monsieurs, steak tartaar, crêpes salade Niçoise en escargots, maar wat is verder typerend voor de Franse keuken? Wij geven je graag wat meer uitleg.

Zo is er niet perse één Franse keuken. In Frankrijk heeft elk gebied een kenmerkende keuken. Zo wordt er in het zuidoosten van Frankrijk 'Provençaals' gekookt. Dat wil zeggen met veel olijfolie en mediterrane kruiden. Ook genieten ze hier vaak van een Bouillabaisse (vissoep). In het noordwesten zijn ze gek op boter, crème fraîche en schelpdieren, zoals Sint-Jakobsschelpen. In Zuidwest-Frankrijk wordt veel foie gras, aubergines, knoflook, eekhoorntjesbrood en roquefortkaas gegeten. En in het noordoosten gaat de voorkeur uit naar stevigere maaltijden die gelijkenissen tonen met de Duitse keuken. Denk aan aardappelen, worsten en zuurkool.

Lokale Franse keukens

Frankrijk heeft daarnaast ook nog diverse bekende lokale keukens. Wat dacht je van de Vallei van Loire, met typische schotels van zoetwatervis en witte wijn uit de Loirevalllei. Of de Baskische keuken, die gekenmerkt wordt door Spaanse pepers en tomaten. Hoewel je tegenwoordig in elke regio van Frankrijk kunt genieten van bijna alle gerechten uit de Franse keuken, zijn de regionale verschillen nog wel merkbaar als je door Frankrijk reist. Zo zie je verschillen in eetgewoonten en kookkunsten.

Franse chef-kok Auguste Escoffier

De wereldberoemde Franse chef-kok Auguste Escoffier speelde een ontzettend belangrijke rol in het internationaliseren en herdefiniëren van de Franse keuken. Zo begon hij met het kruiden van gerechten om de smaak te versterken in plaats van te verbloemen. Ook gebruikte Auguste steeds meer verse ingrediënten en diende hij vleessoorten in hun eigen jus op.

Hij heeft tientallen wereldberoemde recepten bedacht, die tot de dag van vandaag gegeten worden. Denk aan Pêch Melba en Crêpes Suzette. Deze zijn terug te vinden in zijn boek 'Le Guide Culinaire'. Dit revolutionaire boek bestaat uit 5000 nauwkeurige recepten, waarmee de fundering voor de modernisering van de Franse keuken gelegd werd.

De geschiedenis van de Franse keuken

Wist je trouwens dat de Franse keuken tot de 19e eeuw een andere manier van dineren hadden? Het zogenoemde Service à la Française was een wijze van opdienen waarbij alle gerechten tegelijkertijd op tafel werden geserveerd. Er waren geen gangen en geen menukaart, de gerechten werden door de kamerheren aangekondigd. Rond 1810 kwam hier verandering in toen de 'Service à la Russe', geïntroduceerd werd door koks van de Russische ambassadeur. De gerechten werden in een vaste volgorde ná elkaar op tafel geserveerd en dat bleek bij de Franse adel in de smaak te vallen. Hoewel Franse koks zich probeerde vast te houden aan hun Service à la Française, koos de opkomende bourgeoisie toch liever voor het meergangendiner, waarna de eettraditie in Franse restaurants eind 19e eeuw veranderde.

Franse kaas en wijn

De Franse keuken staat natuurlijk ook bekend om zijn grote assortiment aan kazen en wijnen. Een goede wijn mag in de franse keuken niet ontbreken en daarom besteden wij bij Florent ook veel tijd aan het proeven, selecteren en serveren van de meest bijzonder en smaakvolle wijnen. Zo moet de wijn altijd perfect aansluiten bij het gerecht op de kaart. Hierin willen wij blijven verassen, waardoor we een niet alledaagse selectie wijnen hebben. Zo schenken wij Internationale georiënteerde, klassieke én nieuwe wereld wijnen.

Lesje Franse vaktermen

Onze chefs maken in de open keuken veelvuldig gebruik van diverse Franse vaktermen. Deze woorden klinken ontzettend mooi, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? We geven je graag een klein lesje in Franse vaktermen:

Abaisse : stuk deeg, dun uitgerold met behulp van een deegroller.
Appareil : vulling samengesteld uit verschillende producten.
Assaisonner : kruiden.
Barderen : bedekken of omwikkelen met vers vet spek.
Blancheren : het kort koken van voedsel, waarna je het ook direct weer afkoelt zodat het niet verder gaart.
Bordure : de rand van een schotel versieren met puree.
Brider : opbinden van gevogelte of wild om het een mooie vorm te geven tijdens het bereiden
Brunoise : in dobbelsteentjes gesneden groenten of vlees.
Chinoise : in Chinese ruit (gesneden).
Clarifiëren : helder maken.
Court-bouillon : kruidenbouillon voor pocheren en koken.
Frapperen : koelen met ijs.
Julienne : het in reepjes snijden van groenten of aardappelen.
Macedoine : een slaatje van groenten en/of fruit dat in gelijke delen is gesneden, meestal blokjes van één of een halve centimeter groot.
Mirepoix : grof gesneden groenten.
Plisseren : ontvellen van bijvoorbeeld groente.

Heb je inmiddels trek gekregen? Kom dan bij ons langs om zelf de heerlijke gerechten uit de Franse keuken te proeven. Reserveer direct een tafel via deze website en hopelijk zien we je binnenkort!

Reserveren

Reserveren

Reserveer bij ons een tafel en geniet!

Direct reserveren