Tarte Flambée is een traditioneel ovengerecht uit de Elzas. In de Franse regio staat de Flammkuche of Tarte Flambée veelvuldig op de kaart. Tarte Flambée was, net als Italiaanse Pizza, van oorsprong een armoede- dan wel bezuinigingsgerecht. Men gebruikte de laatste restjes brooddeeg voor de bodem omdat je er geen heel brood meer van kon bakken, maar het zonde was om weg te gooien. Om van het restje brooddeeg toch nog een beetje een volwaardig lekker gerecht te maken werd het deeg zo dun mogelijk uitgerold. De Tarte Flambée wordt in de oven geschoven nog net voordat de vlammen in de oven gedoofd zijn. Doordat de bodem zo dun is, is het erg oppassen geblazen. Want voordat je het weet is de bodem verbrand.
Bij de Tarte Flambée a la Florent beleggen we de flinterdunne bodem rijkelijk met pancetta, ui, Gruyère, crème fraîche en peterselie. Of met Bleu d’auvergne, peer, crème fraîche en peterselie. Erg lekker voor bij de borrel!